Ruské lietadlo zmizlo z radarov v Indonézii

09.05.2012 Celý región

Moskva 9. mája (TASR) - Ruské lietadlo so 44 ľuďmi na palube zmizlo z radarov počas predvádzacieho letu v Indonézii. Oznámila to agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na indonézske úrady.

Stroj Suchoj Superjet-100 (SSJ-100) vzlietol z indonézskej metropoly Jakarta s ôsmimi ruskými občanmi a 36 cudzincami, prevažne predstaviteľmi zahraničných leteckých spoločností.

V očakávanom čase na nevrátilo naspäť na jakartské letisko. V nádrži sa pritom nachádzalo len množstvo paliva potrebné na plánovanú dĺžku predvádzacieho letu.

Podľa indonézskych úradov mohlo byť lietadlo unesené alebo havarovať v hornatej oblasti v dôsledku slabej viditeľnosti. Krátko pred prerušením rádiového kontaktu piloti požiadali o povolenie k zostupu do nižšej letovej výšky z 3000 na 1800 metrov.

Počas manévru sa lietadlo stratilo z radarov približne 70 kilometrov od letiska v Jakarte. Podľa televízie RT zlyhali aj pokusy o kontaktovanie pasažierov lietadla prostredníctvom mobilných telefónov.

SSJ-100 dnes z Jakarty štartoval na predvádzacie lety celkom trikrát. Po prvých dvoch sa vrátil na letisko podľa plánu. Lety boli súčasťou prebiehajúceho ázijského turné, na ktorom Rusi predvádzajú najmodernejšie civilné lietadlo možným záujemcom. O kúpu ôsmich kusov už prejavili záujem pakistanské aerolínie Air Indus.
 

Vyberte región